foto: Marta Kossakowska
foto: Marta Kossakowska

Tanec duše

 

Barbara Brathová

Obnažiť svoje vnútro je omnoho ťažšie ako odhaliť telo. Radi už aj sprofanovane tvrdíme, že nahota je prirodzená, veď nahí sme sa narodili. Hoci je to pravda. Naše nahé telo videlo pri narodení hneď niekoľko ľudí naraz a počas života ho mnoho ľudí aj nahé uvidí. Ale ani pri narodení a ani v dospelosti nám nikto nevidí do hlavy a do duše. Duša je fenomén, ktorý patrí iba nám, a je na našom rozhodnutí, do akej miery a koho do nej vpustíme. Tanec je jedna z možností, ktorý dušu (minimálne aspoň čiastočne) odkrýva. Pre iných, ale predovšetkým pre nás.  Často sa zamýšľam nad tým, že otvorenie hraníc bolo jednou z najlepších vecí, aká sa tejto krajine mohla stať. Súčasná generácia, pre ktorú je cestovanie samozrejmé, ťažko docení túto vymoženosť, ale môcť slobodne vycestovať tam, kam chceme, alebo privítať v našej krajine tých, ktorých chceme, je neuveriteľné privilégium slobody.  Bratislavský tango festival je jedným z dôkazov takejto slobody. Hostí štyristopäťdesiat tanečníkov zo štyridsiatich dvoch krajín všetkých kontinentov. ​​​​​​​

foto: Marta Kossakowska

Argentínske tango je samo osebe o prekračovaní hraníc, nielen tých geografických, ale svojich individuálnych a vnútorných. Prekročiť hranicu krajiny a teritória je omnoho ľahšie ako prekročiť vlastnú komfortnú zónu. Krok na tanečnom parkete je rovnako dôležitý ako krok vo vnútornom svete tanečníka. Nielen toho profesionálneho, ale každého, ktorý sa rozhodol spoluprežívať v objatí s partnerom dotyk, muzikalitu, symbiózu tiel, ale aj svoju povahu, identitu a emócie. V súčasnosti, keď sa svet uzatvára do seba a je skrytý za displejmi mobilov, argentínske tango svet otvára, necháva ľudí znovuobjaviť seba a stretnúť sa pomerne v tesnom objatí  s partnerom. Nielen vlastným, ale mnohými inými.  

Argentínske tango je nielen životný štýl, filozofia, túžba, vášeň a radosť z pohybu. Argentínske tango nás učí spoznávať samého seba. Je to tanec dvoch tiel, ale aj tanec jednej duše – tej našej. Svojím spôsobom je to istá forma terapie, ktorá sa zíde každému. Vyhrocuje endorfíny, dáva zabudnúť na okolitý svet a problémy, generuje radosť, čistí mozog a ľudí socializuje. Taká jednoduchá metóda ako sa vrátiť v rámci populácie k sebe.
 

foto: Marta Kossakowska

Občianske združenie a škola Tango Vida organizuje BTF už po tretíkrát. Manželom Lucii a Denizovi Hazirovcom sa darí roztočiť svet v jednej veľkej kozmopolitnej ronde v našom meste, umožňuje účastníkom ocitnúť sa v náručí rôznych národností, kultúr, identít a pováh, dáva veľkorysý priestor rôznorodosti štýlov s ambíciou niečo nové sa v tangu na vysokej úrovni naučiť, performatívne odprezentovať, nadviazať kontakty a spontánne sa zabaviť v rovnakej tanečnej vášni účastníkov.
Tretí ročník Bratislavského tango festivalu (BTF) sa koná v dňoch 10. až 13. októbra 2019. Tango Vida, ktoré je zároveň organizátorom Bratislavského tango maratónu (v júni bol jeho piaty ročník), spoluorganizuje festival s Tango Natural (Srbsko, Belehrad), ktoré je organizátorom rôznych národných a medzinárodných festivalov a maratónov argentínskeho tanga. BTF, ktorého súšasťou budú workshopy, denné a večerné milongy (tanečné večery), pre a after parties, aj otvorená hodina zadarmo, sa bude konať na niekoľkých miestach. 
Centrom diania je Moyzesova sieň (workshopy, milongy), Galéria Umelka (semináre a denné milongy), Kafé Scherz (pre a after party), Tango Vida (Konventná 9, zadarmo hodina pre záujemcov z radov verejnosti).
Workshopy a tanečné prezentácie budú viesť štyri páry profesionálnych tanečníkov argentínskeho tanga z Argentíny – Bruno & Rocio, Jonathan & Clarisa, Carlitos & Noelia, Boris & Maria Ines.  Okrem tanečníkov a lektorov bude festival hostiť  desať zahraničných a domácich dídžejov: Konrad (Poliak žijúci v Paríži), Dark-Oh (Srbsko), Ramo a Gogo (Turecko), Francesco (Talian žijúci v Berlíne), Asya (Ruska žijúca v Paríži), Sonja (Srbsko), Mylosh, Šerša a  Zuzana (Slovensko). 
 

foto: Marta Kossakowska

BTF sa zúčastní 450 tanečníkov (400 zo zahraničia, 50 zo Slovenska) zo 42 krajín z Európy (najviac sú zastúpené Poľsko, Rakúsko, Taliansko, Česko, Slovensko), ale aj z Argentíny, Austrálie, Japonska, Južnej Kórey, Tchajwanu a ďalších. 

Obnažiť svoje vnútro je neraz ťažšie ako odhaliť telo. Štíhle nohy dám derúce sa spoza rozparkov, ladné paže ovinuté okolo partnera, holé chrbty, dlhé erotické kroky profilujú esenciu dráždivej elegancie a telesnej frivolnosti zároveň, ale niekde medzitým sú nežne odkryté aj  malé hanby, pochybnosti, smútky a bôle, náhle radosti a potlačené libidá, všetka tá životná skúsenosť „zabalená“ v jednom objatí v sérii vlastných emócií. 

Tam kdesi – medzi tými baridami, ochami, girami, boleom a ganchom ste odrazu vy – so schopnosťou a (zo začiatku možno s priškrtenou) ochotou sa otvoriť viac, než ste boli dosiaľ zvyknutí. Isteže si svoje limity korigujete a v pude sebazáchovy strážite v rámci medzí vlastných predstáv a možností, ale ak sa ten druhý o vás až tak veľa nedozvie, určite sa o sebe dozviete veľa vy. Argentínske tango nie je len o tanci, je to „tanec“ vašej vlastnej duše. Na Bratislavskom tango festivale sa stretne tých duší na jednom parkete hneď štyristopäťdesiat. Celkom slušné „terapeutické“ psycho. Môžete byť toho súčasťou, ak sa túžite ponoriť do náruče a do seba. V každom prípade to popri týchto nečakaných benefitoch bude ešte aj elegantne vyzerať.